suchy lód

Suchy lód co to jest i do czego go możemy wykorzystać?

Suchy lód to stała postać dwutlenku węgla (CO2), powstająca w wyniku schłodzenia gazu do temperatury około –78,5°C.
Nie jest mokry, ponieważ zamiast topnieć – sublimuje, czyli przechodzi bezpośrednio z ciała stałego w gaz. Dzięki temu nie zostawia wody ani wilgoci, co czyni go wyjątkowym materiałem chłodzącym i efektownym w użyciu.

Suchy lód to niezwykle wszechstronny materiał – chłodzi, czyści i zachwyca efektami wizualnymi.
Znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle i medycynie, jak i w gastronomii oraz eventach.
Jego wyjątkowa właściwość sublimacji sprawia, że jest czysty, wydajny i bezpieczny, o ile używa się go zgodnie z zasadami.

 

W dobie coraz większego wykorzystania suchego lodu w różnych dziedzinach życia na życzenie klienta dostarczymy pod wskazany adres.
Oczywiście w specjalistycznym pojemniku przeznaczonym do przewozu tej substancji.


Zastosowania suchego lodu

Suchy lód ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle, gastronomii, medycynie i rozrywce:

1. Chłodzenie i transport

idealny do transportu produktów spożywczych, farmaceutycznych i biologicznych, utrzymuje bardzo niską temperaturę bez ryzyka zalania towaru wodą, często wykorzystywany w transporcie mrożonek, lodów, szczepionek i próbek laboratoryjnych.

2. Efekty specjalne

wykorzystywany do tworzenia efektu mgły na scenie, weselach, koncertach i w klubach, po kontakcie z ciepłą wodą wytwarza gęstą, efektowną parę, bezpieczny i spektakularny sposób na uzyskanie efektu „dymu przy ziemi”.

3. Czyszczenie suchym lodem

w przemyśle używany do tzw. piaskowania CO2, czyści delikatnie, bez użycia chemikaliów i bez uszkadzania powierzchni, skuteczny w czyszczeniu form, maszyn, silników i urządzeń elektrycznych.

4. Gastronomia i dekoracje

używany w barach i restauracjach do tworzenia efektów wizualnych w drinkach, chłodzi napoje i potrawy bez rozcieńczania, stosowany także przy fotografii kulinarnej i prezentacjach produktów.

Bezpieczeństwo i zasady użycia.

Suchy lód ma temperaturę ok. –78°C, dlatego nie należy go dotykać gołymi rękami – zawsze używaj rękawic ochronnych.

Nie przechowuj go w szczelnych pojemnikach – gaz rozszerza się podczas sublimacji i może spowodować rozsadzenie opakowania.

Używaj tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach, ponieważ uwalniający się CO2 może wypierać tlen.